Mitä on Ad hoc -testaus?

torstai 9. helmikuuta 2017

Sanapari Ad hoc tulee latinan kielestä ja se tarkoittaa "for this" - tätä varten. Sanaparia käytetään yleisesti etuliitteenä tapauksissa, joissa pitää nopeasti keksiä ratkaisu jotain tiettyä, usein yllättäen esiintynyttä, tapausta varten. Sama pätee myös Ad hoc -testauksessa.

Määritelmänsä mukaisesti Ad hoc -testaus on siis epäformaali prosessi, joka tehdään ilman suunnittelua tai dokumentointia. Sitä käytetään tyypillisesti, kun formaali, strukturoitu testaus on päättynyt, mutta järjestelmästä on silti löytynyt jokin bugi ja siitä pitäisi päästä nopeasti eroon ennen tuotantoon vientiä. Tällöin vian syy pitää löytää nopeasti, eikä testisuunnitteluun jää aikaa.

ISTQB Exam Certificationin (2016) artikkeli nostaa esiin viisi parasta käytäntöä (best practices) Ad hoc -testauksessa:
  • Testaajalla on syvä tuntemus testattavasta järjestelmästä
  • Testaus priorisoidaan koskemaan järjestelmän tärkeimpiä osia
  • Voidaan tehdä kevyt, karkea testaussuunnitelma
  • Testaaja hyödyntää työkaluja järjestelmän tehokkaassa tutkimisessa
  • Havainnot dokumentoidaan, vaikka prosessia ei dokumentoitasi
Ad hoc -testauksen ehdottomana etuna ja ehkä ainoana syynä, jolla sen käyttöä voi hyväksytysti perustella, on sen kyky löytää vakavia virheitä nopeasti. Järjestelmän hyvin tunteva testaaja osaa tunnistaa järjestelmän vikaherkimmät osat ja kohdistaa testauksensa niihin osiin tehokkaasti. Ad hoc -testaus voi siten löytää virheitä, joita ei havaittu, eli ei siis testattu, formaalissa testausprosessissa. Tämä voi paljastaa mahdollisia virheitä itse testausprosessissa.

Kuitenkin Ad hoc -testausta pitäisi tehdä mahdollisimman vähän, sillä sen liiallinen käyttö kertoo strukturoimattomasta ja toimimattomasta testausprosessista, joka itsessään antaa syytä huoleen testauksen laadusta. Ammattimaisen ohjelmistotestauksen pitäisi olla aina formaalia, strukturoitua ja jäljitettävää. Siksi Ad hoc -testausta pitäisikin käyttää mahdollisimman vähän, tapauskohtaisesti, ad hoc.

Lähteet:
Ad hoc -testing, Wikipedia. Saatavilla: https://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hoc_testing
"What is Ad hoc testing? Types, advantages and disadvantages". ISTQB Exam Certification, Saatavilla: http://istqbexamcertification.com/what-is-ad-hoc-testing/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti